הסכם ממון: למה זה חשוב ואיך להכין אותו?

הסכם ממון

הסכם ממון הוא מסמך משפטי הנערך מכח חוק יחסי ממון ובאמצעותו בני הזוג בוחרים להסדיר את ענייני חלוקת הרכוש והנכסים בין בני זוג ועניינים משפטיים נוספים במקרה של גירושין או פרידה. הסכמים אלו נועדו למנוע סכסוכים עתידיים ולשמור על שקיפות וכנות ביחסים. במאמר זה נדון בחשיבות ההסכם, מה הוא כולל, ואיך ניתן להכין אותו בצורה נכונה.

 

מהו הסכם ממון?

הסכם ממון מאפשר לבני הזוג לקבוע מראש באמצעות החלטה מושכלת מראש הן בחיי הנישואים, במהלכם והן על ידי ידועים בציבור, ובטרם חיי נישואים בכלל. שמטרתו לקבוע כיצד יחולק הרכוש המשותף הנכסים, הרכוש והחובות במקרה של פרידה או גירושין והכל באופן שמוסכם על שני הצדדים, תוך שמירה על זכויותיהם.

ההסכם לא נועד רק לבני זוג ״עשירים״ שיש להם בחיקם ממון רב לפני הנישואים או בטרם כניסה למערכת זוגית משותפת הוא גם מסדיר נושאים רכושיים עתידיים שיצטברו במהלך חייהם המשותפים של בני הזוג ויש בו כדי להעניק וודאות לגבי אופן חלוקת הרכוש במקרה של פרידה ו/או גירושין. יוער, כי גם זוגות חד מיניים יכולים לערוך הסכם וזה יאושר על ידי בית משפט על פי חוק בית המשפט לענייני משפחה.

הסכם הממון יכול לכלול נושאים נוספים מעבר לחלוקת הרכוש, כמו למשל, נכסים שכל צד הביא איתו לחיים המשותפים, או כל נושא אחר אשר עלול להוות מחלוקת בקשר הזוגי – הסדרי ראייה, משמורת, מזונות אישה וכדומה.

ניתן לחתום על ההסכם בכל שלב במערכת היחסים והחשיבות להסתייע בעורך דין בעריכת של הסכם ממון חשובה במעלה, מאחר שיש ליצוק תוכן מתאים לבני הזוג, ולצרכים, לרצונות והבקשות של בני הזוג.

 

חשיבות הסכם ממון

  1. מניעת סכסוכים

אחד היתרונות המרכזיים של הסכם ממון הוא מניעת סכסוכים משפטיים בעת פרידה. כאשר ההסכם קובע מראש את חלוקת הרכוש, בני הזוג יכולים להימנע מחילוקי דעות וסכסוכים מיותרים שעשויים להתעורר במהלך גירושין/פרידה. הסכם ברור ומפורט מסייע לשמור על תהליך גירושין רגוע והוגן.

על מנת להגיע להסכם ברור ומפורט לשביעות רצון הצדדים, יש להגיע להסכמות בקשר לאופן חלוקת הרכוש, התנאים והוראות ההסכם. על מנת להגיע להסכמות יש להיעזר בעורך דין המתמחה בהסכמי ממון ובעל הכישורים, הידע, הרגישות והניסיון שיוכל ללוות את הרוצים בהסכם תוך תפירת החליפה המדויקת לבני הזוג. כך שבסופו של יום, בני הזוג יצאו לחיים משותפים שרצונות שני הצדדים קיבלו ביטוי בהסכם וההסכם ישרת את האינטרסים של שניהם.

  1. הגנה על נכסים

ההסכם מאפשר להגן על נכסים אישיים ועל רכוש שהביאו בני הזוג לנישואין. במקרים רבים, אחד מבני הזוג מביא עימו נכסים, עסקים או נכסי ירושה, וההסכם מאפשר להגדיר אותם כרכוש אישי שאינו חלק מהחלוקה בעת פרידה.

  1. שמירה על שוויון

הסכם ממון מאפשר לבני הזוג לקבוע תנאים כלכליים שמבטיחים שוויון בחלוקת הרכוש, מה גם שהשלב שבדרך כלל בני הזוג עורכים את ההסכם הוא שבני הזוג מצויים במערכת זוגית שלווה ללא מניעים ושיקולים זרים ותחושות נקם ולכן ההחלטה שתתקבל, סביר להניח, שתגן על האינטרסים של שני הצדדים.  במקרים בהם אחד מבני הזוג משתכר יותר מהשני. ההסכם יכול לכלול סעיפים שמתייחסים לתמיכה כלכלית, מזונות וזכויות אחרות, מה שמבטיח שמירה על רמת חיים נאותה לשני הצדדים.

 

איך להכין הסכם ממון?

  1. פנייה לעורך דין מומחה

הכנת הסכם ממון מצריכה ייעוץ משפטי מקצועי. עורך דין המתמחה בדיני משפחה ועריכת הסכם ממון יוכל להבטיח שההסכם יעמוד בכל הדרישות המשפטיות ויכלול את כל הפרטים הנחוצים. עורך הדין יסביר את הזכויות והחובות של כל צד ויוודא שההסכם ברור, הוגן ושוויוני.

עו״ד שיקמה ממן ביטון הינה עורכת דין המתמחה בכתיבת הסכמים בכלל ובפרט הסכמי ממון, תוך ניסוח מפורט וברור המסייע למנוע אי הבנות וסכסוכים עתידיים והינה מסייעת לבני הזוג להגיע להסכמות, גם כאשר יש קושי בהגעה להסכמות באופן עצמאי כך שבסופו של יום יהיה בידי בני הזוג לחתום על הסכם ממון שיהיה לשביעות רצונם.

  1. אישור ההסכם

לאחר הכנת ההסכם, על הסכם לקבל תוקף משפטי, מעמד של פסק דין, בהתאם לסטטוס הזוגי של בני הזוג (נשואים או ידועים בציבור). אישור ההסכם מעניק לו תוקף משפטי ומחייב את הצדדים לעמוד בו במקרה של פרידה או גירושין.

במידה ובני זוג לא נשואים ו/או ידועים בציבור – ההסכם חייב להיות מאושר על ידי בית משפט לענייני משפחה, או נוטריון או רשם נישואין.

במידה ובני הזוג כבר נישאו במעמד החתימה על ההסכם, ההסכם חייב להיות מאושר רק על ידי בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין המוסמך לדון בנישואין / גירושין של בני הזוג.

בית המשפט יבחן כי ההסכם ראוי והוגן בנסיבות העניין וכי בני הזוג הבינו את תוכנו ונתנו הסכמתם להתקשר בהסכם ממון מרצון חופשי וללא כל לחץ או כפייה.

הסכם ממון בדומה לצוואה ניתן לשנות בעצם עריכת הסכם חדש שיאושר מחדש על ידי הגורם המוסמך. כך גם ביחס לתיקון ההסכם, הרי שזה צריך להיעשות בפנייה לעורך הדין שיתקן את ההסכם ויגישו לאישור של הגורם המוסמך.

 

סיכום

הסכם ממון הוא כלי משפטי חשוב שמסייע להגן על זכויותיהם הכלכליות של בני הזוג ולמנוע סכסוכים בעת פרידה. ההסכם מאפשר לבני הזוג לקבוע מראש את חלוקת הרכוש, הנכסים והחובות, ולהבטיח שוויון והגינות בתהליך הגירושין. אם אתם שוקלים להכין הסכם או זקוקים לייעוץ משפטי בתחום, אנו מזמינים אתכם לשיחת ייעוץ מקצועית ללא עלות. השאירו פרטים או חייגו אלינו ונשמח לעזור לכם!

 

 

שיתוף מאמר
מעוניינים בייעוץ ומידע נוסף?

מצוין! השאירו פרטים ונשוב בהקדם.

פוסטים נוספים