צוואות הדדיות: כיצד הן פועלות ומה היתרונות שלהן?

צוואות הדדיות

צוואות הדדיות הוא קונספט שנעשה פופולרי יותר בשנים האחרונות בקרב זוגות המעוניינים להבטיח את זכויותיהם לאחר המוות. מדובר בהסדר משפטי המאפשר לבני זוג לקבוע הוראות זהות בצוואותיהם, כך שכל אחד מהם מוריש את רכושו לבן הזוג השני. במאמר זה נדון במאפיינים המרכזיים של צוואות הדדיות, היתרונות שלהן, והנושאים שיש לקחת בחשבון בעת עריכתן.

 

מהן צוואות הדדיות?

צוואות הדדיות הן צוואות שמנסחים שני בני הזוג במשותף, כאשר כל אחד מהם מוריש את רכושו לשני. הצוואות ההדדיות נערכות על ידי בני זוג מתוך הסתמכות הדדית כאשר  הרעיון המרכזי הוא ששני בני הזוג מסכימים על חלוקת הרכוש בצורה זהה, וכך מבטיחים שהרכוש יישאר במשפחה לאחר מותם. צוואות אלו נעשות בעיקר כדי להבטיח שהשותף הנותר יוכל להמשיך לחיות ברווחה כלכלית לאחר מות בן הזוג הראשון.

צוואה הדדית יכולה להיערך הן על ידי בני זוג נשואים או על ידי בני זוג ידועים בציבור כאשר ההוראות הינן מקבילות ומסתמכות על הצוואה של בן הזוג האחר.

הוראות חוק הירושה, תשכ״ה 1965 קובעות ביחס לצוואה הדדית כך:

״8א. (א)בני זוג רשאים לערוך צוואות מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר; צוואות כאמור יכולות להיעשות בין אם הזוכה על פי כל אחת מהצוואות הוא בן הזוג ובין אם הוא גורם שלישי, בין בשני מסמכים שנערכו באותה עת ובין במסמך אחד (בסעיף זה – צוואות הדדיות).

(ב) לביטול צוואה הדדית לא יהיה תוקף אלא אם כן יתקיים אחד מאלה:

(1)         בחייהם של שני בני הזוג – המצווה המבקש לבטל את צוואתו ימסור הודעה בכתב על ביטול הצוואה למצווה השני; נמסרה הודעה כאמור, בטלות הצוואות ההדדיות של שני המצווים;

(2)  לאחר מות אחד מבני הזוג –

(א)כל עוד לא חולק העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו יסתלק שלא לטובתו, לטובת ילדו או לטובת אחיו של המוריש, מכל מנה או מכל חלק בעיזבון שהוא אמור לקבל לפי הצוואה ההדדית של המצווה שמת;

(ב)לאחר חלוקת העיזבון – בן הזוג שנותר בחיים ומבקש לבטל את צוואתו ישיב את כל שירש לפי הצוואה ההדדית לעיזבון, ואם השבה בעין בלתי אפשרית או בלתי סבירה – ישיב את שווי המנה או החלק בעיזבון שירש;

(ג)הוראות סעיף קטן (ב) יחולו אם אין בצוואות ההדדיות הוראה אחרת, ואולם הוראה השוללת לחלוטין את הזכות לבטל את הצוואה בחיי שני בני הזוג – בטלה.

יוער, כי נוכח אירועי מלחמת חרבו ברזל, נערכו תיקונים בחוק הירושה כדי לקבוע הוראות שיקלו את הליכי הירושה של הנרצחים ויפחיתו את הסיכון להיווצרות עיוותים בחלוקת עיזבון.

באפשרות בני הזוג המבקשים לעשות צוואה הדדית לקבוע הוראות מפורשות ביחס לאפשרות אחד הצדדים לחזור בו מהצוואה ההדדית וביטולה ואולם, חשוב לציין, כי לא ניתן לשלול לחלוטין את זכותם של מי מבני הזוג לביטול הצוואה – כל עוד שני בני הזוג הם בין החיים.

 

היתרונות של צוואות הדדיות

צוואות הדדיות מציעות מספר יתרונות משמעותיים:

  1. ביטחון כלכלי: מבטיחות שהשותף הנותר יקבל את כל הרכוש, מה שמספק ביטחון כלכלי ומניעת חיכוכים בין יורשים פוטנציאליים.
  2. יציבות משפטית: מאפשרות יצירת הסכם משפטי מחייב שמגן על האינטרסים של שני בני הזוג.
  3. מניעת סכסוכים משפחתיים: מאחר וההסכם נעשה בהסכמה מלאה בין בני הזוג, יש פחות סיכוי לסכסוכים משפחתיים לאחר מותם.

 

מתי כדאי לשקול צוואות הדדיות?

צוואות הדדיות מתאימות במיוחד לזוגות שיש להם רכוש משותף משמעותי או כאלו המעוניינים להבטיח שהרכוש יישאר במשפחה לאחר מותם. כמו כן, במקרים בהם יש חשש לסכסוכים משפחתיים או למקרים בהם יש ילדים מנישואים קודמים, הצוואות יכולות להוות פתרון יעיל להבטחת חלוקת הרכוש בצורה הוגנת ומוסכמת.

 

ההתמודדות עם שינויים בעתיד

בעת עריכת הצוואות, חשוב לקחת בחשבון את האפשרות לשינויים בעתיד. במקרים רבים, בני הזוג עשויים לרצות לשנות את הצוואות שלהם בשל שינויים במצב המשפחתי, הכלכלי או הבריאותי. לכן, חשוב לכלול הוראות המאפשרות גמישות ושינויים בהתאם לצורך.

 

תוכן הצוואות ההדדיות

הוראות הצוואה ההדדית אינן חייבות להיות שוויוניות או סימטריות, מרכיב ״ההדדיות״ מתבטא בכך שהצוואה נחתמת על ידי שני הצדדים בני הזוג באותו מועד, כאשר התוכן ידוע מראש לשני בני הזוג וכל אחד מהמצווים מסתמך על הוראות צוואת האחר וזאת גם אם הוראות תוכן הצוואה שונות בחלקן או אך בכולם.

 

איך להבטיח את תוקפה של צוואה הדדית?

כדי להבטיח את תוקפה של צוואה הדדית, יש לוודא שהיא נערכת בהתאם לדרישות החוקיות ושנכתבה בהסכמה מלאה בין בני הזוג. כמו כן, חשוב לעדכן את הצוואה בעת הצורך ולוודא שהיא תואמת את המצבים המשפטיים והמשפחתיים המשתנים.

 

השפעת צוואות הדדיות על היורשים

צוואות הדדיות נקודות שחשוב לדעת משפיעות ישירות על היורשים, ולכן חשוב לוודא שהיורשים מבינים את התוכן ומסכימים לחלוקה המוצעת. שיחה פתוחה עם בני המשפחה יכולה למנוע חיכוכים בעתיד ולהבטיח שכולם יהיו מרוצים מהסדרי החלוקה.

 

איך להמשיך מכאן?

אם אתם שוקלים לערוך צוואות הדדיות, פנו לעורך דין מומחה בתחום שיוכל להנחות אתכם בתהליך ולהבטיח שהצוואות ייערכו בצורה נכונה ומקצועית. המומחים שלנו ישמחו לעמוד לרשותכם, להעניק ייעוץ משפטי ולסייע לכם להבטיח את עתידכם ואת עתיד משפחתכם. צרו קשר עוד היום ותתחילו את הדרך להבטחת זכויותיכם לאחר המוות.

 

שיתוף מאמר
מעוניינים בייעוץ ומידע נוסף?

מצוין! השאירו פרטים ונשוב בהקדם.

פוסטים נוספים